zaterdag 27 oktober 2012

verwijder ransomware Europol (European law enforcement agency) virus

Het Europol (European law enforcement agency) virus is een nieuwe ransomware variant uit de uKash familie. Het lijkt erop dat het zich dit keer tegen franstalig spreken computer gebruikers richt. Echter zijn er ook andere engelse en spaanse varianten in omloop. Dit virus blokkeert u computer en laat een enorm groot bericht zien met berichten dat u illegale content heeft gedownload en daarvoor een boete van 100 euro moet betalen via uKash of Paysafecard om de computer vrij te maken van deze malware.

Betaal nooit aan deze cybercriminelen en volg onderstaande stappen om deze ransomware te verwijderen uit u computer. 



OPLOSSING1
Oplossing om terug in Windows te geraken:

1. Start u computer opnieuw op
2. Klik tijdens het opstarten nog voor het windows scherm op F8 in veilige modus (wat is veilig modus?)
3. Klik aan veilig modus met netwerkondersteuning 
4. Voer systeemherstel uit en plaats u computer terug in een tijdsbestek waarin u nog niet last had van het virus. (hoe voer ik systeemherstel uit ?)

1. Scan daarna u computer met MalwareBytes AntiMalware om het Europol (European law enforcement agency) virus te verwijderen of te detecteren.
2. Scan nogmaals met ComboFix! om deze malware nog dieper te detecteren en te verwijderen. (instructies vind u hier)
3. Scan u computer nogmaals met ESET online virusscan om de laatste restjes te verwijderen.

OPLOSSING 2 (werkt ook als veilige modus niet meer werkt):
1. Download Windows Offline Defender en maak een startup cd/dvd of usb stick. (zie hier hoe je een startup disk maakt en meer..)
2. Start daarna de pc op met de Windows Offline Defender disk
3. Scan u computer op malware met de Windows Offline Defender software.
4. Scan daarna u computer met MalwareBytes AntiMalware om het Europol (European law enforcement agency) virus te verwijderen of te detecteren.
5. Scan nogmaals met ComboFix! om deze malware nog dieper te detecteren en te verwijderen. (instructies vind u hier)
6. Scan u computer nogmaals met ESET online virusscan om de laatste restjes te verwijderen.
Hoe is het mogelijk dat dit virus op mijn pc terecht is gekomen ?
Op dit moment word er veelvuldig misbruik gemaakt van een grote bug in internet explorer en java. Deze tweetal bugs worden door cybercriminelen misbruikt om via een website of link malware te installeren op u computer. Als u computer niet helemaal up-to-date is met de laatste windows en java patches dan is het mogelijk dat u op deze manier besmet bent geraakt. Het is ook algemeen bekend dat u niet moet klikken op links die u niet vertrouwd en bijvoorbeeld toeverzonden krijgt per mail. 
Om u computer te checken op de laatste patches van windows kijkt u op www.windowsupdate.com en voor java raden wij u aan de laatste java update te installeren. Heeft u nog geen virusscanner, download dan een gratis virusscanner om de kans te verkleinen dat u besmet raakt met een nieuwe variant van dit of een ander virus.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten