zaterdag 4 februari 2012

Bescherm je persoonlijke gegevens op internet

Om even af te wijken van het onderwerp Antivirussen, hebben we het vandaag over privacy op het internet. 


We doen steeds meer online: van bankieren tot netwerken. Helaas heeft dat ook risico's. Je wachtwoord kan bijvoorbeeld gestolen worden. Het is dus belangrijk dat je goed oplet of en aan wie je (al) jouw persoonlijke gegevens prijsgeeft.

Identiteitsdiefstal

Identiteitsdiefstal is een vorm van oplichting. Door zich voor te doen als iemand anders kan men dingen verwerven op naam van iemand anders. Bron: “High tech Crime, soorten criminaliteit en hun daders”, R. v.d. Hulst en R. Neve, WODC 2008.
Op internet kan iemand al met een paar gegevens jouw identiteit aannemen. Zo kunnen criminelen makkelijk op jouw rekening dingen te bestellen of in jouw naam handelen. Dit kan je geld kosten! Bescherm je identiteit dus goed als je online bent en let op met wie je zaken doet.

Wat kun jij doen?

Gelukkig kun je met een aantal maatregelen je gegevens beschermen tegen criminaliteit op internet:

1. Controleer aan wie je persoonlijke gegevens mailt.

a. Let op wie je wat vertelt over jezelf


Sta stil bij wat je wel en niet over jezelf wilt prijsgeven en aan wie je dat doet voordat je een vraag in een email of een online formulier invult. Is het echt relevant om je adres te geven, je inlogcode, telefoonnummer of geboortedatum? Realiseer je dat anderen gemakkelijk jouw identiteit aan kunnen nemen als jij je persoonlijke gegevens geeft. Op internet wordt vaak meer gevraagd dan nodig is om die reis te boeken of die prijs te winnen. Daar komt bij dat op internet vaak nog niet zo zorgvuldig wordt gecontroleerd of jij wel echt degene bent met wie zaken gedaan wordt.

b. Wees alert op contacten die aanbiedingen doen of om gegevens vragen.

Een verzoekje om je aanmelding te bevestigen van een site waarvoor je je hebt aangemeld: logisch. Maar een ongevraagd verzoek om ergens in te loggen of om je wachtwoord of creditcardnummer in te voeren, deugt meestal niet. Reageer daar dus niet op, ook niet als het afkomstig lijkt van een betrouwbare afzender. De kans is namelijk groot dat hier ‘phishers’ achter zitten.
Bedenk je allereerst dat een bank of andere instantie je nooit zomaar online om belangrijke gegevens zal vragen. Laat je daarbij niet misleiden door het afzendadres, dat is makkelijk te vervalsen. En bel bij twijfel over de echtheid van een mail altijd met de helpdesk van de klantenservice. Achterhaal zelf het juiste nummer, bijvoorbeeld via het (online) telefoonboek. Zij kunnen je zo vertellen of ze de afzender zijn of niet. Ten slotte: als je op internet iets koopt, lees dan eerst de veiligheidstips van die website. Als iets te mooi lijkt om waar te zijn, kun je er meestal vanuit gaan dat dit ook echt zo is.

c. Open nooit zomaar bestanden

Mailt een onbekend persoon of bedrijf jou een bestandje? Open dit niet. Want de kans bestaat dat je hiermee iets schadelijks op je computer installeert. Spyware bijvoorbeeld, die informatie bijhoudt over wat je op internet doet. Of die - nog erger - je inloggegevens of pincode achterhaalt. Maar let ook op bijlagen in e-mails van ‘bekenden’. Want bij het downloaden van gratis bestanden kunnen schadelijke programma’s geïnstalleerd worden. Je merkt dit pas als je voortdurend ongewenste reclameboodschappen ziet, of je computer opeens veel trager wordt. Download daarom alleen programma's van websites die je vertrouwt en lees de gebruiksrechtenovereenkomst of privacyverklaring voor je iets downloadt. Het is ook altijd een goed idee om bij kennissen of op internet te checken of de software oké is. Dus vertrouw je een bijlage met een bestand niet? Open het bestand of scan eerst de bijlage met een virusscanner.

d. Raadpleeg een ID alert

Kijk regelmatig wat er over jezelf op internet staat. Voer je eigen naam eens in bij een zoekmachine en bekijk de resultaten. Vind je veel informatie over jezelf waar je niet blij mee bent, dien dat een klacht of verzoek tot verwijdering van die informatie in bij de desbetreffende website. Realiseer je goed wat je online prijs wilt geven over jezelf en houd in de gaten wat er over jou online staat.

2. Verander regelmatig van wachtwoord

Je wachtwoorden zijn de sleutels die je gebruikt om bij persoonlijke informatie te kunnen komen die je op je computer en online accounts hebt opgeslagen. Als criminele of andere kwaadwillende gebruikers bij je inbreken en jouw persoonlijke informatie stelen, kunnen ze op internet heel makkelijk jouw identiteit aannemen bijvoorbeeld door jouw naam te gebruiken voor het openen van nieuwe creditcardaccounts of voor het aanvragen van een hypotheek. Ook kunnen ze uit jouw naam online transacties plegen. Meestal merk je deze aanvallen pas op als het te laat is. Gelukkig is het niet moeilijk om sterke wachtwoorden te bedenken en ze goed te beschermen.

3. Check de s achter http in het webadres (en andere betrouwbaarheidstips)

Winkelen op internet gaat in verreweg de meeste gevallen gelukkig gewoon goed. Je betaalt met creditcard, iDeal of een digitale acceptgiro en je bestelling wordt keurig bij je thuisbezorgd. Let toch goed op. Als een site nieuw voor je is, check dan altijd bij wie je winkelt. Is het een bestaand bedrijf en staan alle contactgegevens vermeld? Staan er privacy-, leverings- en betaalvoorwaarden op de site? Controleer voor de zekerheid of het bedrijf inderdaad op de site, bijvoorbeeld thuiswinkel.org, van keurmerkorganisatie zelf, vermeld staat als partner. Blijf daarnaast alert bij het betalen. Zit je echt op jouw banksite? Een verschil van een enkele letter kan al een valstrik zijn. Een veilige betaalomgeving herken je aan het hangslotje en een webadres dat begint met https, waarbij de ‘s’ staat voor ‘secure’.

4. Zet automatische updates en firewall aan en installeer antispyware en een virusscanner.

a. Zet je automatische update functie aan.

Veel programma's zoals je besturingssysteem (Windows, MacOS, Linux) of Acrobat Reader hebben een automatische update functie. Naast verbeteringen die met de updates geïnstalleerd worden, zorgen updates er ook voor dat eventuele lekken (fouten in de programmering van het programma die misbruikt kunnen worden door cybercriminelen) gedicht worden. Zet daarom je automatische update functie aan.

b. Update je virusscanner 

Je virusscanner controleert je computer op virussen, waarschuwt je als hij er een aantreft of gaat meteen tot actie over. Door hem up-to-date te houden, is hij altijd op de hoogte van de meest actuele beveiligingslekken. Accepteer daarom alle aangeboden updates. Of nog handiger, zet ook hier de automatische update functie aan.

c. Installeer anti-spyware 

Spyware wordt niet altijd tegengehouden door antivirussoftware. Spyware kan onder andere verborgen zitten in virussen, in een bijlage van een e-mail en op onbetrouwbare internetpagina's, of maakt onderdeel uit van een probeer- of gratis versie van een computerprogramma. Het registreert handelingen die je verricht op je pc zonder dat je daar toestemming voor heeft gegeven. (Persoons)gegevens kunnen zo door derden misbruikt worden. Daarom is het slim om naast anti-virus software andere maatregelen te treffen.

d. Zet je firewall aan

Om veilig te internetten, houdt een firewall al het inkomende en uitgaande dataverkeer in de gaten en beoordeelt of iets doorgelaten kan worden of niet. Elke pc heeft een firewall. Tegenwoordig is hij vaak onderdeel van een uitgebreider beveiligingspakket met daarin ook je virusscanner. Zorg ervoor dat hij altijd aanstaat.

e. Check je webbrowser

Het is verstandig om erop te letten dat je webbrowser (Internet Explorer, Firefox, Safari, Chrome of Opera) aan een aantal veiligheidsvoorwaarden voldoet. Want die is je toegangspoort tot internet. Accepteer daarom ook hiervoor alle updates en blokkeer pop-upvensters, zodat je geen last hebt van ongewenste reclame. De techniek ontwikkelt zich snel, dus zorg dat je op de hoogte blijft van de nieuwste ontwikkelingen.


Meer informatie over dit onderwerp en meer vind je op http://www.antivirussen.info/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten